Синелибри – кино и литература в Габрово от 23 до 27 октомври

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Синелибри – фестивалът за кино и литература е в Габрово от 23 до 27 октомври. Очакват ни 5 дни и общо 10 филма, създадени по романи, които ще ни предизвикат много отвъд въпроса кое е по-хубаво – книгата или филма. Фестивалът гостува в Габрово за трета поредна година. Билети могат да се закупят на касата на зала “Възраждане”, където са и прожекциите, а цената на един билет е 5 лв. за възрастни и 4 лв. за ученици и пенсионери.

 

Ето и програмата!

Петък 18.00 часа

Една русалка в Париж  (Франция 2020), по романа на Матиас Малзийо

Режисьор: Матиас Малзийо

Сценаристи: Стефан Ландовски, Матиас Малзийо

В ролите: ЧекиКарио, Роси де Палма, Никола Дювошел, Мерилин Лима, Алексис Михалик, Роман Боринже и др.

Прелестната Лула е русалка, която се защитава от мъжете с песен, принуждаваща сърцата им да препускат бясно, докато не се взривят. Наскоро останал с разбито сърце, Гаспар си обещава, че няма да допусне това да му се случи отново Когато наводнената Сена изхвърля Лула до каберато, където пее Гаспар, неговият свят се променя. Той, човекът, който е страдал, защото е обичал твърде много, и тя, създанието, което не знае що е любов, ще се научат да общуват помежду си. И да пеят в един глас…

Петък 20.00 часа

Лято 85 (Франция, Белгия 2020), по романа на Ейдън Чембърс

Режисьор и сценарист: Франсоа Озон

В ролите: Феликс Льофевр, Бенджамин Войсин, Валерия Бруни Тедески, Мелвил Пупо, Изабел Нанти и др.

Награди и номинации:

2020 Номинация за „Златна раковина“ от Международния филмов фестивал в Сан Себастиан

За какво може да мечтаеш, ако си на 16 години и се намираш в морски курорт в Нормандия през 80-те години? Може би за най-добър приятел? Тийнейджърско споразумение за цял живот? Приключения с лодка или мотор? Живот с главоломна скорост? Е, някои си мечтаят за смърт. Защото не могат да получат по-голям ритник от смъртта. Тази история разказва как Алексис пораства вътре в себе си. Всичко започва през едно лято…

Събота 18.00 часа

Нарцис и Голдмунд (Германия 2020), по романа на Херман Хесе

Жанр: драма

Режисьор: Стефан Рузовицки

Сценаристи: Стефан Рузовицки, Робърт Голд

В ролите: Янис Нивонер, Сабин Тамбреа, Лукаш Бех, РоксанДуран, Андре Хенике и др.

Награди: 2020 Две номинации за „Златна награда“ от Германските филмови награди: за дизайн на продукцията и за грим

Младият Голдмунд е изпратен от баща си да учи в манастира Мариаброн, където се сприятелява с монаха Нарцис, без да подозира, че тази среща ще бележи живота му. Нарцис се е посветил на строг аскетичен живот и Голдмунд ще се опита да му подражава. Двамата скоро стават близки, но неукротимият Голдмунд решава, че житейската перспектива, която предлага манастирът, не съответства на идеите му за свобода. Вдъхновен от Нарцис, той се впуска в пътешествие, пълно с приключения, което ще го срещне с голямата му любов Лене. Години по-късно Нарцис и Голдмунд се срещат отново при драматични обстоятелства.

Събота 20.00 часа

Връзки (Италия2020), по романа на Доменико Старноне

Жанр: драма

Режисьор: Даниеле Лучети

Сценаристи: Даниеле Лучети, Франческо Пиколо, Доменико Старноне

В ролите: Алба Рорвахер, Джована Мезоджорно, Франческа де Сапио, Лаура Моранте, Силвио Орландо, Адриано Джанинии др.

Това е историята на един брак. Подобно на много други бракове, и този е бил подложен на напрежение и трудности, на тежестта на рутината. И все пак е оцелял непокътнат, или поне така изглежда. Бракът им е напукана ваза, която може да се счупи при най-малко докосване. А може би тя вече се е разпаднала, но никой не е готов да го признае?

Известен като безупречен стилист и даровит разказвач, Доменико Старноне е носител на най-престижната литературна награда в Италия „Стрега“. А книгата му „Връзки“ печели наградата TheBridge за най-добър роман на 2015-а година. Един лапидарен, умело композиран, незабравим разказ за отношенията в семейството, силата на любовта и трайните последици от някои наши действия.

„Ако си забравил, уважаеми господине, да ти напомня: аз съм твоята съпруга.” Така започва писмото, което Ванда пише на съпруга си, напуснал дома, оставяйки я в безсилна ярост и с въпроси, на които не може да отговори. Оженили са се млади в началото на 60-те години, в желанието си да бъдат независими, но светът около тях се е променил. Той е влюбен в непозната в Рим, а тя е с децата си в Неапол. Във всяка от трите части на романа Старноне последователно предоставя думата на всички участници в семейната драма – съпругата, съпруга и децата. Дава възможност на читателя да изслуша болезнената версия на всеки от тях и да направи своето заключение защо животът на тези хора се е превърнал в лична катастрофа.

Неделя 17:00 часа

Берлин Александерплац (Германия, Нидерландия, Франция, Канада 2020), по романа на Алфред Дьоблин

Жанр: драма

Режисьор: Бурхан Курбани

Сценаристи: Мартин Бенке, Бурхан Курбани

В ролите: Албрехт Шух, ЙелаХаасе, Йоахим Крол, Нилс Веркойен, ВелкетБунгуе, Анабел Манденг и др.

Награди и номинации:

2020 Номинация„Златна мечка“ за най-добър филм и номинация „Теди“ за най-добър игрален филм от Международния кинофестивал в Берлин

2020 Десет номинации за Германските филмови награди, в т.ч. за филм, режисура, сценарий, визуални ефекти и др.

2016 Награда за Бурхан Курбани от Международния филмов фестивал в Ротердам

Нелегален емигрант от Западна Африка, дал дума да се превърне в порядъчен човек, поради стеклите се обстоятелства, става част от подземния свят на германската столица.

„Берлин Александерплац“ е амбициозна и талантлива адаптация на един от най-великите романи на XXвек. Филмът пресъздава възхода и падението на Франсис – бежанец, който се опитва да бъде добър човек, докато изкарва прехраната си в богата държава, задушаваща стремежите му. Скоро Франсис е принуден да се обърне към дилъра на наркотици Райнхолд, който му предлага изход от нещастието.

Неделя, 20:00 часа

Заливът на тишината (Великобритания 2020), по романа на Лиза Сейнт Обин де Теран

Жанр: психологически трилър

Режисьор: Пола ван дер Оест

Сценарист: Карълайн Гудол

В ролите: Олга Куриленко, Клаес Банг, Брайън Кокс, Алис Кридж, Дънкан Дъф и др.

Някои тайни отекват цял живот – така може да се обобщи сюжетът на този умопомрачителен трилър с хичкоковски привкус, с Олга Куриленко и Клаес Банг („Квадратът“) в главните роли. Розалинд е заподозряна в убийството на сина си, но съпругът й Уил е убеден в нейната невинност. Докато не изплува опустошителна истина за миналото й, която я свързва с друго неразплетено престъпление…

Понеделник 18:00 часа

По време на войната (Испания, Аржентина 2019),

Жанр: политическа драма

Режисьор:Алехандро Аменабар

Сценаристи: Алехандро Аменабар, Алехандро Ернандес

В ролите: Кара Елехалде, Едуард Фернандес, Санти Прего, Тито Валверде, Луис Бермехо, АиноаСантамария, Мирея Рей, Натали Поса

Награди и номинации: 12 награди и 40 номинации: 2020 Пет награди „Гоя“: за мениджмънт на продукцията, дизайн на продукцията, грим и прически, костюми, най-добър актьор в поддържаща роля за Едуард Фернандес , 2020 Дванайсет номинации „Гоя“: за най-добър филм, режисура, сценарий, кинематография, монтаж, звук, саундтрак, специални ефекти, най-добър актьор в главна роля (Кара Елехалде), обещаващ млад актьор (Санти Прего), обещаваща млада актриса (АиноаСантамария), най-добра актриса в поддържаща роля (Натали Поса), 2020 Награда „Гауди“ за най-добра мъжка роля (Кара Елехалде), 2020 Номинация „Гауди“ за най-добър актьор в поддържаща роля (Едуард Фернандес), 2020 Награда ASECANза специални ефекти и номинация за операторско майсторство, 2019 Номинация „Златна раковина“ за най-добър филм от Международния кинофестивал в Сан Себастиан

Саламанка, Испания, 1936 г. Известният писател Мигел де Унамуно подкрепя военния бунт с надеждата, че той ще помогне за преодоляването на хаоса в страната. Междувременно генерал Франко присъединява войските си към бунтовниците с тайната цел да спечели войната. Но конфликтът става кървав и някои от колегите на писателя са затворени. Унамуно поставя под съмнение първоначалната си позиция. Когато Франко прехвърля щаба си в Саламанка, писателят ще го посети, решен да поиска помилване.

Понеделник 20.00 часа

Кръстницата (Франция 2020), по романа на Ханелоре Кейър

Жанр: криминална комедия

Режисьор: Жан-Пол Саломе

Сценаристи: Антоан Саломе, Жан-Пол Саломе

В ролите: Изабел Юпер, Иполит Жирардо, ФаридаУчани, ЛилианРовер, Надя Нгуен и др.

В центъра на тази свежа, забавна и нееднозначна комедия е Пасианс Портофю (Изабел Юпер), зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Когато си дава сметка, че познава майката на един от подслушваните наркодилъри, Пасианс решава да го покрие, но този ход я повлича към най-дълбоките води на наркотрафика. Скоро тя ще мобилизира всичките си знания и възможности, за да изгради своя собствена престъпна мрежа и ще се сдобие спрозвището MamaWeed. („Мама Марихуана“).

„Кръстницата“ на ХанелореКейър е в списъка на Ню Йорк Таймс „100 забележителни книги на 2019 г.“.  Романът е удостоен с Европейската награда за криминална проза и GrandPrixdeLittératurePolicière, най-престижната френска награда за криминална литература.

Вторник 18.00 часа

Пинокио (Италия, Франция, Великобритания 2019), по книгата на Карло Колоди

Жанр: фентъзи

Режисьор: Матео Гароне

Сценаристи: Матео Гароне, Масимо Чечерини

В ролите: Роберто Бенини, Федерико Йелапи, Марин Вахт, Роко Папалео, Джиджи Пройети, Алида Калабрия и др.

Награди и номинации: 2020 Петнайсет номинации „Давид ди Донатело“ в т.ч. за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, кинематография, костюми, музика, грим, монтаж, актьор в поддържаща роля (Роберто Бенини), актриса в поддържаща роля (Алида Калабрия) и др.

Историята на дървената кукла Пинокио, която след безброй премеждия става истинско момче, е измислена от Карло Колоди само за една нощ, но в нея писателят е вложил целия многоцветен блясък на италианската приказка и силата на собствената си фантазия и мъдрост.

Вторник 20.00 часа

Зеровил (САЩ 2019), по романа на Стив Ериксън

Жанр: драмеди, мистерия

Режисьор: Джеймс Франко

Сценаристи: Иън Олдс, Пол Фелтън

В ролите: Джеймс Франко, Меган Фокс, Сет Роугън, Дейв Франко, Джои Кинг, Уил Фарел, Дани Макбрайди др.

Награди и номинации: 2019 Номинация за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Гент

Действието се развива в Холивуд в края на 60-те години. В деня, в който полудялото хипи „семейство“ на Чарлс Менсън извършва пет зверски убийства в каньоните над Лос Анджелис, там пристигаАйк „Викар“ Джером – в комплект с Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт, татуирани на главата му. Именно Соледад ще стане героиня в първия филм на Викар.

Източник: Община Габрово

TetraDkaTa