Какво е „Зоната на смирението“ според новата стихосбирка на Иван Хр. Христов? – Йоана Йорданова

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Смирявам се. Въпреки архаичността и библейския контекст на този глагол, той крие още множество други значения. Това твърдение доказва и стихосбирката на поета Иван  Хр. Христов, който не изневерява на кратката форма и избира да каже общочовешки истини чрез нея.

Кратките стихотворения, някои от само два стиха крият много символи и мотиви, заложени в културата на човечеството още от древни времена. Червената ябълка, символизираща изкушение и грях е идентифицирана с любовта. Крещейки мълчанието и търсейки зоната на смирението, авторът отвежда в непознати за читателя светове и го кара да си зададе екзистенциални въпроси. Светкавицата пронизва безоблачната любов, но какво е тя? Как се обича „безоблачно“? Как земята раздава човешки заблуди и как вятърът разпилява остатъци от човешки чувства?

Както пише и поетът Петър Чухов, това е книга за сблъсъците. Сблъскват се движещи за света механизми, които се припокриват или контрастират един с друг. Любовта е представена с много лица, като една истинска червена ябълка, която примамва с вида си, но е отровна в съдържанието си. Двете думи, които вдъхват живот и на мъртвец са универсална истина, но отново нестандартно представена със символи и чужди значения.

Противопоставят се „черният“ и „белият“ свят, които може би са различни само привидно. Черното и бялото, една почти изконна опозиция, която всички познаваме. Доброто и злото, Ин и Ян… Много са образите и „морковите“, подхвърлени на читателя, който сам трябва да нарисува в съзнанието си.

„Зоната на смирението“ е вълнуващо попадение в света на поезията, което провокира и вдъхновява с краткият си изказ, но богато значение.

 

Автор: Йоана ЙОРДАНОВА

* Изображение: Иван Хр. Христов “Зоната на смирението”, ред. Петър Чухов, худ. Ивилина Методиева-Цанева, изд. Gaiana book&art studio, 2019.

TetraDkaTa