Как наистина живеем, или за всички технически проверки на Ангел Иванов (ревю) – Йоана Йорданова

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Щом любов нямаш, нищо не си…

Това е една от ключовите фрази в дебютната книга на телевизионния сценарист и пилигрим Ангел Иванов. В този първи и несъмнено успешен сборник с разкази писателят разказва истории, които не само не робуват на клишета, но и разкриват подробности и идеи от битието на българина, от мълчаливите мисли и терзания, които обикновеният човек не споделя с никого, от нещастията, които всеки ден подминаваме с мисълта, че не засягат нас. От гротескните реалности зад често бляскавите и надценени фасади. Преди всичко това е „нехудожествена“ творба, която не си служи с никакви условности, с никакви хиперболи или други често срещани похвати. Точно обратното, авторът представя действителността с всичките ѝ неудачи и страдания, с всичките ѝ проблеми и никога ненамерени решения. Това е книга, в която няма добри и лоши герои, нито щастлив край. Защото краят е неясен, той стои пред всички ни някъде в пространството, което не сме успели да открием и разберем.

Ретроспекциите в началото, спомените на разказвача за детството му, за изборите, които не е направил или е променил, слагат началото на поредица от истории, които разтърсват с лаконизма си и в същото време с дълбочината на съдбите, които представят. Това е едно дълго пътуване, което минава неусетно през множество екзистенциални въпроси: В какво се превръщат мечтите? Какво става зад завесите с онези хора, които никой не забелязва, но които се трудят за малко повече от онези, които лесно получават много. Защо превръщаме вярата в начин да печелим, защо предаваме принципите си и за най-прекрасните неща на този свят, които почти винаги остават незабелязани?

Пътешествието през едни от най-свещените места за християните и трудният живот на младите хора в големия град без правила и принципи е колкото нелогично, толкова и завладяващо и смразяващо преживяване. Преживяването и справянето с приятелствата и любовта, останали в миналото. И най-вече следите от тях. На какво ни учат грешките и как трудностите и разочарованията ни разтърсват и превръщат в нови личности. Нестандартното заглавие само по себе си не подсказва за съдържанието на книгата, но интригува и въвежда в свят, който е едновременно непонятен и до болка познат на всички ни. Разказва за ценностите, които губим или сме изгубили, и за начина, по който ги възпитаваме в себе си.

Защото личностите, описани в разказите, са лесно разпознаваеми, това са хората, които може сега да стоят пред вас, да живеят зад съседната врата или да ги виждате всеки ден по улиците. Това са плашещо истинските образи на реалността в България, на лошите новини, които слушаме всеки ден с едно ухо или просто от рутина.

„Техническа проверка“ е книга, която кара читателя си да се замисли за всичко, което прави в ежедневието си, за причините и следствията от действията му, за нещата, които имат и нямат значение. Това е книга за живота, какъвто го познаваме всички и какъвто дори не подозираме, че съществува. Разказ. История за вярата в човечеството с красивите и отблъскващите му качества. За духовното, което живее във всички ни и променя съдби.

 

Автор: Йоана ЙОРДАНОВА

* Коректор: Лъчезар ЙОРДАНОВ

* Изображение: Ангел Иванов. “Техническа проверка”, ред. Б. Тепавичарова, корица Яв. Михайлов, изд. Скалино, София 2018.

TetraDkaTa